Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym 1
Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym

Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym

Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym znajduje swoje zastosowanie od wielu lat, na czym polega popularność zastosowania stali nierdzewnej w restauracjach, meblach kuchennych, zbiornikach, garnkach i wielu innych stosowanych w ogólno pojętej gastronomii? Otóż odpowiedni stop stali nierdzewnej to jeden z niewielu surowców dopuszczanych do kontaktu z żywnością. Wyroby gotowe powstające ze stali nierdzewnej muszą posiadać szereg zastosowań odpowiednich przy kontakcie z pożywieniem i cieczami. Do takich zastosowań między innymi zaliczamy fakt, iż nie mogą one wchodzić z nimi w reakcje, nie mogą być nośnikami zapachu, nie mogą pękać, muszą być odporne na zmiany temperatur ponieważ często uczestniczą w przygotowaniu posiłków. Przede wszystkim wyroby tego typu muszą być również łatwe do utrzymania w czystości. Stal nierdzewna w kontakcie z żywnością, przy zastosowaniu odpowiedniego stopu jest według wielu badań całkowicie bezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Najbardziej popularnym gatunkiem stali nierdzewnej wykorzystywanym w przemyśle spożywczym jest stal 1.4301, jednak samych gatunków stali odpornych na korozję wyróżnia się ponad dwieście, w tej szerokiej grupie znajdują się surowce zawierające przynajmniej 10,5% chromu oraz maksymalnie 1,2% węgla (polecamy nasz artykuł: pierwiastki stopowe i ich zastosowanie). Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest do całej gamy różnego rodzaju produktów takich jak: naczynia, garnki, sztućce, meble, zbiorniki, pojemniki, beczki, schładzarki do mleka, rury, instalacje przemysłowe, stoły, regały.

Stal nierdzewna w przemyśle spożywczym - wymogi

Obowiązek spełnienia wymogu możliwości dopuszczenia produktu dla użytku zawsze leży po stronie wytwórcy (producenta). Producent danego wyrobu zgłasza się w tym celu do PZH (Państwowy zakład higieny) z prośbą o potwierdzenie, że jego produkt nie stwarza zagrożenia dla ludzi. Jest to bardzo ważne, iż świadectwo jakości zdrowotnej musi posiadać produkt gotowy a nie surowce wykorzystywane do jego produkcji. Oczywiście produkując wyroby, które będą używane do kontaktu z żywnością bezwzględnie należy wybierać sprawdzonych producentów z potwierdzoną certyfikatami jakością. Obrabiając stal nierdzewną niemal zawsze będziemy potrzebować spoiwa, migdrut.pl jest dystrybutorem najwyższej jakości wyrobów. Oferujemy druty spawalnicze nierdzewne za którymi stoi ponad 50lat doświadczenia włoskiego koncernu Rodacciai. Stal nierdzewna, czy też inaczej nazywana stal inox, to wyrób klasy premium, wykorzystywany do bardziej złożonych i pracujących w trudniejszych warunkach projektów. Dlatego też, nie warto przy takich projektach szukać oszczędności właśnie na drucie spawalniczym, który jest spoiwem nadającym kształtu całości wyrobu gotowego. Jednocześnie spoiwo jest zazwyczaj najsłabszym elementem konstrukcyjnym przy jednocześnie relatywnie małym koszcie w kosztach ogólnych. Przemysł spożywczy to wyjątkowo wymagająca branża, działając w nim warto wybierać jedynie sprawdzonych dostawców i zawsze stawiać na jakość. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty, oferujemy druty nierdzewne TIG/MIG, posiadamy szeroką ofertę o różnych dodatkach stopowych i różnym przeznaczeniu, realizujemy również zamówienia na niszowe spoiwa trudno dostępne na rynku jak np. drut 904 L.

Komentarze do wpisu (1)

3 kwietnia 2020

Najważniejsza jest precyzja i jakość dużym zbiorników spożywczych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl